Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η Ονομασία του Χωριού μας


Η Φυλιαδώνα
Το 1880 σε μία έκδοση του Υπουργείου Στρατιωτικών με τίτλο «Οδοιπορικά Ηπείρου και Θεσσαλίας» το χωριό μας αναφέρεται με το όνομα Κιρλού και Χιλιαδού με πληθυσμό 212 Χριστιανούς και 252 Μωαμεθανούς.

 Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το όνομα ο Χιλιαδάς, η Χιλιαδού ( όπως ο Μυλωνάς, η Μυλωνού) και σημαίνει η τοποθεσία με χίλια πράγματα, χίλια καλά, χίλιους δρόμους κτ.λπ

Με το ίδιο όνομα συναντάμε χωριά και τοπωνύμια και σε άλλα μέρη της Ελλάδας , όπως στην Εύβοια , στη Φωκίδα , στην Αταλάντη , στο Βόλο ,πράγμα που αποδεικνύει ότι ονομασία Χιλιαδού δεν έχει καμία σχέση με το όνομα Φυλιαδώνα, όπως ισχυρίζονται μερικοί που υποστηρίζουν ότι από παραφθορά του Φυ σε Χι προέκυψε το Χιλιαδού.

 Το 1915 στο χωριό μας ,με το βασιλικό διάταγμα της 25-8-1915 ΦΕΚ 294/28-8-1915 τ.Α’ , μετονομάστηκε επίσημα σε Φυλιαδών Φυλιαδώνα ήταν αρχαία πόλη στην επικράτεια της Μελιταίας και το γνωρίζουμε αυτό από δυο επιγραφές του 3ου αι. π.Χ.

  • Η μια επιγραφή ( ΙG ΙΧΑ, 2 205) χρονολογείται στο 213-209 π.Χ και αναφέρεται σε συνοριακή διαφορά της Μελιταίας με την Πήρεια και σήμερα βρίσκεται στη Μονή της Αγίας Τριάδας Μελιταίας ως βάση της αγίας Τράπεζας και αντίγραφο της στους Δελφούς.
  • Η δεύτερη επιγραφή (IG IX, 2,Προεθ ΧΙ 1205 ΙΙ 16-29) χρονολογείται στο 270 π.Χ και αναφέρεται σε συνοριακή διαφορά Μελιταίας- Πήρειας-Φυλιαδώνας-Χαλών εναντίον του Πεύματος. Από τις δυο αυτές επιγραφές φαίνεται ξεκάθαρα ότι το όνομα Φυλιαδών γράφεται με Φυ και όχι με Φι όπως λανθασμένα το γράφουν πολλοί.
Παλαιά κτίρια του Κάστρου στη θέση Μόριες
 Τέλος η ετυμολογία του ονόματος Φυλιαδών προέρχεται από το Φυλίη(α) που σημαίνει αγριελιά ή πικροδάφνη ή σχίνο, το πρόσφυμα -δ- και την κατάληξη -ων (από τη μετοχή του ρήματος ειμί, ών -ουσα -όν ) και δηλώνει τον τόπο όπου υπάρχουν αγριελιές ή πικροδάφνες ή σχίνα. Η αρχαία αυτή πόλη στην οποία οφείλει το όνομα του το χωριό μας ταυτίζεται με το ελληνιστικό κάστρο που βρίσκεται στη θέση Μόριες.

Το τείχος στην δυτική πλευρά του κάστρου.
πηγή: Σπύρος Μπαικούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου